Fargerik vikingtid

Skipsgravene som er funnet i Norge viser tydelig at vikingene hadde sans for dekorative tekstiler, vakre gjenstander og smykker. Den detaljrike utsmykningen av skipene, med det som må ha vært det ypperste av treskjærerkunst på den tid, vitner om at vikingtiden var langt mer fargerik enn et museumsbesøk gir inntrykk av.

Dyrt og ettertraktet

Det mange ikke vet, er at vikingene var svært glad i sterke og livlige farger. Spesielt farger som rødt og blått som var prangende og kunne være vanskelige og dyre å fremstille var ettertraktet, og eliten kunne bruke slike farger for å markere sin status.

Osebergskipet i farger

Osebergskipet har sannsynligvis vært dekorert med farger - men vi vet ikke hvilke. Spesielt de siste årene har temaet om vikingenes bruk av farger fått preget fokus på vikingenes liv og virke. Kulturarv i Vestfold Fylkeskommune engasjerte Robert Fox (ekspert på fargebruk og fargestoffer i middelalderen) for å vise hvordan skipet kan ha vært dekorert.


En varm dag i juni møter vi tilfeldigvis Eivind Luthen på Vikingodden i Tønsberg, her på tomten mellom Oseberg kulturhus og kanalen hvor man kan fordype seg i vikinghistorie samt siden 2010 kunne beskue byggingen av kopiene av Osebergskipet og Klåstadskipet.


Eivind Luthen, som er initiativtager for Stiftelsen Nytt Osebergskip løfter fram en treplate i gilde farger og med typiske norrøne sagnfigurer. Evind spør; - Vet dere hva dette er? Nei, det har vi ingen anelse om svarer vi, hvor på vi spøker med et tullesvar.


- Nei, nei! Dette er en tingel! Tingelen er forlengelsen av stevnen ned i båten, opplyser Luthen. Den avgrenser båten i hver ende, der båten spisser seg mot toppene.


Stiftelsen Nytt Osebergskip engasjerte treskjærer Geir Dalene for å lage en replika av den såkalte tingelene som ble funnet i Osebergskipet.


Som det fremgår av dette eksempelet som er skåret av Geir Dalene, og malt av Robert Fox kan Osbergskipet ha fremstått ganske så spektakulært!. Foruten bladgull og bladsølv har Robert benyttet farger man vet var i bruk på den tiden. Tingelen vil inntil videre stå utstilt i kiosken på Vikingodden.

Kilder:

Stiftelsen Nytt Osebergskip, Det Norske Akademis Ordbok, Eivind Luthen, Wikipedia, Vestfold Fylkeskommune

Eivind Luthen med tingelen.