Stedene i Vestfold med flest spor etter vikingene strekker seg fra Mølen ved Larvik i syd, til Borrehaugene og Midgard historisk senter i Borre i nord, over en avstand på seks mil. Dette området har fått navnet Vikingveien.

Opplevelsesrik historie- og kulturled

Vikingminnene ligger på rekke og rad langs Vestfold-raet, endemorenen som ligger igjen langs kysten etter at isen trakk seg tilbake for 10.000 år siden. Her bosatte menneskene seg etter at isen forsvant og landet hevet seg. Det var lett å dyrke her på grunn av god, selvdrenerende jord. Langs raet ble det naturlig ferdsel siden det var lett å ta seg fram langs den flate morenen. Vestfold var også den gang et godt sted å bo.


Det er langt på vei mønsteret etter disse første ovennevnte samferdselsårene vi følger når vi tar fatt på Vikingveien.


I de senere årene har trafikken funnet nye veier, i hovedsak på innsiden av raet. For dem som vil følge Vikingveien er dette en stor fordel. Veien går gjennom kystnær natur, vakkert, åpent kulturlandskap og i områder med relativt lite biltrafikk. Ruten kan følges i bil, på sykkel, eller til fots.


Vikingveien er rik på opplevelser. Du vil se store og imponerende gravhauger, minner om Norges første by, Kaupang, og stedene hvor våre aller viktigste vikingfunn ble gjort. Vestfold fylkeskommune har laget en informativ brosjyre om denne veien som fører oss fra Mølen, via Kaupang, Istrehågan, Gokstadhaugen, de store gravhaugene i Tønsberg, Oseberghaugen og Tønsberg by før ferden avsluttes i vakre Borreparken.


Bildet øverst er fra Sandefjord, og bildet lenger ned på siden er fra Istrehågan med steinskipet.

BORREPARKEN


Gravhauger og park

SLOTTSFJELLET


Praktfull utsikt til det omliggende landskapet og med sine borgruiner.MØLEN


Store og små gravrøyser