Lør 1. des og søn 2.des

Velkommen til jul på Akershus festning

Forsvaret ved Akershus slott, Besøkssenteret, Forsvarsmuseet, Norges Hjemmefrontmuseum og Forsvarets stabsmusikkorps inviterer til god, gammeldags førjulsstemning i eventyrlige omgivelser.

Det blir underholdende rebusløyper, pepperkakebaking, nisseskole, fortellerstund i det gamle Munketårnet, slottsnarr på jakt etter spøkelse og skatt, fortellinger om julefeiringen under okkupasjonen og innholdsrikt juleverksted. I tillegg kan man oppleve «Mini-nøtteknekkeren» med Forsvarets stabsmusikkorps og forteller Ingjerd Egeberg.


Opplev også unike utstillinger om norsk militær -og kulturhistorie fra vikingtid til i dag på museene

Hvilket sted passer vel bedre enn et julearrangement på Akershus festning? Festningen byr på så mye av historie, arkitektur, museer, spennende omvisninger innendørs i slottet, og fine turløyper på brostein og stier.

Program for den første helgen i desember

Alle opplevelser og aktiviteter er gratis denne helgen, utenom Akershus slott hvor en må kjøpe egen inngangsbillett i slottets suvenirbutikk. Her er det ikke kjøp og salg, men opplevelsene som står i sentrum.

Tenning av julegrana

Kl. 16.00 ved Karpedammen

Lørdag 1. desember tenner kommandanten ved Akershus festning julegrana og St. Hallvard-guttene synger. Det vil også salutteres og serves varmt drikke. 

Jul på Akershus slott

Hele dagen lørdag og søndag

Hjelp slottsnarren å jakte på spøkelset som har stjålet alle gullpengene. Akershus slottsdansere viser historiske danser iført tidsriktige kostymer i slottets flotte saler. Bli med å lage julepynt til juletreet i Margrethesalen eller gå rundt Oslos flotteste juletre i Romerikssalen. Sett deg ned og nyt julefreden med noe varmt drikke i Margrethesalen.

NB! Man må kjøpe inngangsbillett for tilgang til Akershus slott. Dette gjøres i slottets suvenirbutikk

Nisseskole

Besøkssenteret holder nisseskole hvor man kan lære å bli en ordentlig festningsnisse og lære det historiske spillet "Gnav". Premie og diplom til alle. Hele dagen.

Juleverksted

Hele dagen lørsdag og søndag. Forsvarsmuseet holder juleverksted og rundt om i museet kan man lete etter spennende gjenstander og de forvunnede julegavene med let og finn-oppgaver. Hjelp også Festningsnarren i jakten på spøkelset Ida og den skjulte skatten. 

Kl. 12.00 og 14.00 vises

forestillingen Piperens jul utarbeidet av Torgrim Mellum Stene.

Utstyrt med taugjerde og egen inngangsport bød datidens «Christiania Skøitebane» på uendelig mye moro innunder murene til Akershus festning.

Maleri av Wilhelm Bergstrøm / Oslo museum


Norges Hjemmefrontmuseum

Vet dere hvorfor det ble ulovlig med nisselue under krigen? Under Jul på Akershus inviterer vi skolebarn til julerebus i hovedutstillingen. Hele dagen lørdag og søndag.


12.00 - 13.00

Hør om «Den grå hverdagen».

Dyktige museumsformidlere vil fortelle om hverdagsliv og julefeiring under den tyske okkupasjonen i museets kjelleretasje. Det vil være rom for spørsmål fra store og små.

Oppmøte i museets vestibyle klokken 12:00.


Adventgudstjeneste i
Akershus slottskirke

Søndag 2. desember kl. 11.00

Vi feirer første søndag i advent med lystenning, dåp og de fineste adventssalmene.


«Mini-nøtteknekkeren»


«Nøtteknekkeren» er elsket av publikum verden over og danset av Nasjonalballetten hvert år siden 1965. For mange blir det ikke jul uten og hver jul strømmer nærmere 30.000 barn og voksne til Operaen. Billettene til alle årets forestillinger er utsolgt.


Hør et utvalg av satsene fra Tsjaikovskis fargesprakende og fantastiske suite arrangert for våre treblåsere av Øivind Westby. Skuespiller Ingjerd Egeberg binder musikkstykkene sammen og tar oss med inn i det vidunderlige eventyret hvor Clara sovner i juleselskapet og magiske ting begynner å skje.


JUL PÅ AKERSHUS FESTNING

Konsertene er tilknyttet arrangementet «Jul på Akershus festning». Før og etter konsertene er de mange ulike aktiviteter for barn og voksne rundt omkring på festningen. Informasjon om dette ligger her: www.julefestningen.no


Fri entré med billett.

Dørene åpnes 30 minutter før hver konsert.

Varighet ca 1 time.


DIRIGENT

Max Artved er professor i kammermusikk ved Det Konglige Danske Musikkonservatorium i København og var tidligere solooboist i Danmarks Radiosymfoniorkester. Ved flere anledninger har han vært solooboist med Oslo-Filharmonien. I februar gjestet han oss i forbindelse med konserten «Treblåsaften».


Ingjerd Egeberg ble uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 1994. Hun har jobbet som skuespiller ved Hålogaland Teater og Rogaland Teater, hvor hun også var teatersjef. Nå er hun ansatt ved Nationaltheatret. Hun har hatt roller i TV-serier og filmer, sist i Hollywood-produksjonen Downsizing. I august var Ingjerd med oss som Peer Gynt under "Høgfjellskonserten" vi spilte på Rondablikk Høgfjellsscene.