Ole Paus gjester
Hvaler før jul

Tekst: Randi Nørstebø/Visit Hvaler

Foto: 3 øverste portrett : Nina Djærff. Nederste portrett: Eirik Melsom

-Vi er her for å ta vare på hverandre

Han rasler ikke så mye med sabler lenger, nasjonalskatten Ole Paus. I ukene før jul inviterer han til fortrolige møter i kirker på Østlandet. Både livet og førjulstiden skal være gode steder å være for mennesket. Sangeren håper konsertene hans kan bidra til det.

-Du kaller konsertene en liten håndfull ømhet. Er ikke en liten håndfull veldig lite ømhet?

-Det er nok, slår Ole Paus fast. Og peker på at akkurat dette er mangelvare i vårt oppkavede samfunn.


Forvalteransvar

-I vår tid, og særlig nå som det drar seg til jul, er det et fint utgangspunkt å snakke med hverandre på; at vi er kommet til jorden for å forvalte en liten håndfull ømhet. Ordene har han lånt av nylig avdøde Hasse Alfredson: -En fantastisk fyr!


Han sa en gang at vi mennesker er satt til jorden for å forvalte en liten håndfull godhet, forklarer Paus.

- Jeg synes det er så vakkert det Hasse sier.

Og tenker at en liten håndfull ømhet kanskje er enda nærere enn godhet. For vi er her for å ta vare på hverandre, understreker han.


Og fortsetter:

-Alt det andre får så stor plass i avisene og rundt oss. Men det som preger vår sivilisasjon er det som skjer mellom mennesker; drømmen om ømhet og lengselen etter ømhet, tror Paus. Konsertene skal fokusere på akkurat dette.


-Vi skal snakke om det, spille om det og synge

om det. Det er ikke noe jeg kan si som ingen har sagt bedre før. Men jeg skal forsøke, lover Ole Paus.


Den første moderne mann

Kjernekaren Josef har fascinert Ole Paus i veldig mange år. Og hans historie har sin selvskrevne plass i kirkekonsertene:


-Det er en historie om ømhet. Josef skjønte ikke historien bak Jesubarnet. Men han skjønte sine følelser for Maria. Og det var det han måtte forholde seg til. Ut fra det skapte han en av verdens største religioner.

I Bibelen står det ikke mye om Josef. Han var av god slekt og en utmerket håndverker. Men Jesubarnet sin stefar har måttet tåle mye:


Det er ganske brutalt: Josef blir hivd ut av historien, og hvordan han tok dette er det ingen som har spurt om, så vidt jeg vet. Paus forteller energisk:

-Tenk deg for eksempel hvor sårende opptrinnet i tempelet må ha vært! Jesus avviser Josef, som har stilt opp for han helt siden fra før han ble født. For ikke å snakke om da Josef hører at Jesus har stått opp fra de døde. Da tror jeg ikke Josef orket å snakke med noen.


Det som er grunnlaget i historien om Josef er Den gudeskapte ømheten. Og jeg tror det er en av gavene til mennesket at vi har ømhet til hverandre, sier 70-åringen.

Hver konsert er unik

Mer enn Josef-fortellingen er det ikke godt å annonsere på forhånd, for hver Ole Paus-konsert er unik. Han ser an publikummet hver gang: -Jeg merker veldig hvem publikum er og tenker at min oppgave er å underholde dem som kom, slik at de skal ha glede av det.

- Jeg tar gjerne mindre kirker. Så kan de andre ta de store. Dette er halvannen time i fortrolighetOg den fortroligheten har de andre glemt, mener Paus.


Ferdig med lokomotivkonserter

- Jeg har lov å si det for jeg har vært med på det selv, sier Paus og sikter til de store julekonsertene han selv har vært med på tidligere år. Den tiden er forbi: - Nå er det bare meg og gitaren. Fordelen er jo også at går det gærent så går det bare utover meg. Det får være greit. Jeg spiller og snakker litt og spiller litt mer.

- Jeg håper folk kommer fordi de er nysgjerrige og fordi de vil dele halvannen time med noe som er veldig smått og veldig nært. Alle de store ordene og de store vendingene og de store ensemblene er som store lokomotiv som bare surrer og går og som ikke ser hva som er i skinnegangen. Og ikke har noe med skinnegangen heller. Skinnegangen er der bare for å bringe dem fremover. Men jeg har lyst til å være skinnegangen. Så kan de andre suse avgårde.

Er jula viktig for Paus?

- Ja! På alle måter. Og den har alltid vært det. Det er den eneste åndelige høytiden vi har felles her i landet. Ja, ikke absolutt alle, retter han seg selv, men veldig mange. Veldig mange går i kirken i jula og jula hører kirken til. Og barna, da


En flyktning

- Det er mye i vår tid som rammes ganske nådeløst av julens innhold. Jeg tenker på frykten på alt som er fremmed. Alle som ikke ligner oss selv.


Jesus vokste opp i Egypt. Jesus og Josef og Maria var flyktninger så gode som noen. Og de levde under drapstrusler. Og når Herodes truet med å drepe alle guttebarn, så var det alvor. Han tullet ikke, minner Ole Paus om.Julefortellingen gjør inntrykk på veteranen innen norsk musikk:


-Den er en ufattelig historie. Tenk deg; det svakeste i verden. En nyfødt på flukt. At dette barnet skal vokse opp til å bli den mektigste av alle og vinne over verdens største militærmakt, Romerriket. De forsøkte på alle mulige måter å knekke den religionen og de som trodde. Og selv om det tok hundrevis av år så måtte de gi tapt til slutt. Den historien er så ufattelig fin. Det er det samme med påsken. At døden blir beseiret av livet. At døden er død. Jeg er så for det!


Her tar Paus en av få pauser. Men bare et par sekunder:


-Men det er helt utrolig, altså! At når vi er så rike og så dyktige og så flinke, og har så mange muligheter og alt er åpent rundt oss; at vi klarer å behandle virkeligheten så usselt.


Og det skyldes mye at vi overser den vesle håndfullen med ømhet. På alle plan. Vi har laget oss et rart samfunn. Det er ikke tid til ettertanke. Det er blitt et fremmedord.


Kirken er den eneste plassen i vår sivilisasjon som er skapt for ettertanke, mener Ole Paus.Mannen som har produsert tekster i et forrykende tempo siden 1970 har opplevd både opp- og nedturer. Paus har han ikke tatt fem øre for å sparke oppover både til statsmakt og kongehus. Så har han da også sagt unnskyld når det har vært på sin plass. Nå er ikke piggene så skarpe lenger og det er mer trøst og nærvær som er temaet. Og de gode historiene.

Høy popularitet, lave tanker

De siste årene har spesielt Hver gang vi møtes-serien på TV2 gjort Ole Paus til en nasjonalskatt. Publikum og TV-seere har omfavnet musikken, tekstene og mannen med den sprukne stemmen og de små brillene. Selv har han ingen høye tanker om seg selv.


- Hvordan er det å være så populær?

Ole Paus gnir seg på knokene. Nøler.


- Jeg har ikke noe forhold til det. Jeg er veldig takknemlig for å bli likt. Bevare meg vel. Men jeg har gått store deler av livet uten en fanskare i det hele tatt. Jeg kan ikke tenke på slikt.


Jeg synes det er koselig at folk kommer bort til meg. Jeg er bare glad for å være 70 år og at noen liker meg. Det er ikke gærent det!


Ole Paus ler forsiktig, tar en pause og ser heller på ei høstslapp flue som har tatt en pause på cordfløyeljakka. Han nekter å veive insektet vekk. - Den får bare drive på. La den bare være.

Jeg er den på jorden det er lettest å unnvære. Jeg har ingen store tanker om meg selv. For det meste er jeg jo helt alene også. I et stort hus på Svartskog. Jeg er dønn alene stort sett.

- Ole Paus

En jul til

- Nei, jeg kommer for å spille og være den jeg er. Jeg ser meg ikke selv utenfra. Jeg er den på jorden det er lettest å unnvære.


Hva sa du?

Paus gjentar setningen.

- Jeg er den på jorden det er lettest å unnvære. Jeg har ingen store tanker om meg selv. For det meste er jeg jo helt alene også. I et stort hus på Svartskog. Jeg er dønn alene stort sett. Det er ikke mye fres over livet mitt altså, humrer Ole Paus.


Men takknemligheten vil han understreke:

- Jeg har venner. Folk jeg er glad i. En historie å fortelle. Det er veldig hyggelig!

-Hva ønsker du deg til jul?


-En jul til! Det er ingen selvfølge at det kommer en jul til etter denne. Jeg kommer til å ønske meg en jul til til jul helt til jeg blir 98 år. Det er en passende alder å trekke seg på. 98 år er fint. Jeg har ingen spesielle planer for disse årene. Men jeg har lyst til å være her. Da kommer jeg til å si; Nok, og takk!

Turnékart julekonserter i Oslofjordregionen
med Ole Paus

På kartet nedenfor ser du Ole Paus sitt konsertprogram i Oslofjordregionen. Nedenfor kartet

ser du komplett turnéplan også for andre steder utenfor Oslofjordregionen.KONSERTPROGRAM
NOV/DES/JAN


28. nov kl. 19:00 - Julekonsert i Såner Kirke - Billetter


29. nov. kl. 19:00 - Julekonsert i Skjebergdalen kirke - Billetter


30. nov. kl. 19:00 - Julekonsert i Raufoss kirke - Billetter


1. des. kl. 19:00 - Julekonsert i Romedal kirke - Billetter


2. des. kl.19:00 - Julekonsert i Vinger kirke - Billetter


5. des. kl. 19:00 - Julekonsert i Rygge kirke - Billetter


6. des. kl. 19:00 - Julekonsert i Hvaler Kirke - Billetter


7. des. kl. 19:00 - Julekonsert i Tvedestrand kirke - Billetter


8. des. kl. 19 - Julekonsert i Risør Kirke - Billetter


9. des. kl. 19 - Julekonsert i Svelvik Kirke - Billetter


12. des. kl. 19 - Julekonsert i Bø Kyrkje - Billetter


13. des. kl. 19 - Julekonsert i Seljord kyrkje - Billetter


14. des. kl. 19 - Julekonsert i Skafså Kirke - Billetter


15. des. kl. 19 - Julekonsert i Tranby kirke - Billetter


16. des. kl. 19 - Julekonsert i Hval Kirke - Billetter


19. des. kl. 19 - Julekonsert i Slagen Kirke - Billetter


20. des. kl. 19 - Julekonsert i Drøbak kirke - Billetter


21. des. kl. 19 - Julekonsert i Holmestrand kirke - Billetter


22. des. kl. 19 - Julekonsert i Åssiden kirke - Billetter


5. januar kl. 2030 - Konsert med Ole Paus/Ketil Bjørnstad - Gåsehud-serien

Nordstrand kirke - Billetter