Tips sykkeltur

En sykkeltur som passer alle: Horten -Åsgårdstrand

Vikinghistorie, Munch, og natur

Pakk piknikbagen og ta med familien på en barnevennlig tur fra Horten til Åsgårdstrand. Glem alt om ambisiøse fartsturer med stoppeklokke. Ta ikke med deg konkurranseinstinket på denne turen. ta med deg lav puls og bare nyt naturen og alle attraksjoner underveis. Man trenger ikke være sykkelentusiast for å sykle denne strekningen. Det holder å kunne sykle. Man kan trygt ta med barna. Det beste av alt med denne sykkelturen er at den byr på så mange opplevelser og attraksjoner underveis. Flotte badestrender, fantastisk natur med unik skjærgård og flotte skogspartier, Borreparken, vikinghistorie, museum, nydelig trehusarkitektur, og ikke minst Edvard Munch, pluss mye mer.

Hvorfor må alt være så ambisiøst? Vi vil hevde sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand egner seg best til rekreasjon og bare glede av å rulle avgårde i et fantastisk kystlandskap. La alt alvor fare, nyt naturen og alle attraksjoner underveis.

Og så starter turen...

Det passer fint å startet turen i Horten


Fergetrafikken mellom Moss og Horten er Norges mest traffikerte fergestrekningen i Norge. Slår du en radius på 7 mil ut fra fergestrekningens linje i Oslofjorden, så når du ut til 2 millioner mennesker på Østlandet. Horten er derfor et fint sted for å starte en sykkeltur til Åsgårdstrand. Om du ikke tar bil eller ferge til Horten, så vil vi anbefale å ta toget til Skoppum, derfra skiltet rute til Borre middelalderkirke, og nedenfor den vakre kirken ser du kyststien.


Husk å få med dere Karljohansvern
Vi vil på det varmeste anbefale at før dere sykler avgårde på kyststien, så få med dere Hortens største attraksjoner. Besøk Lystlunden og Marinemuseet på Karljohansvern i Horten, dessuten Preus Fotomuseum, Lokalhistorisk senter, og Horten Bilmuseum. Den offisielle kyststien går også gjennom den gamle marinebasen Karljohansvern, så start gjerne turen her i et fantastisk miljø med unik arkitektur og blomstrende kulturliv med gallerier, kaféer, museer, utendørsmarked og butikker.


"Sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand passer for alle generasjoner. Kyststistrekningen fra Horten til Åsgårdstrand slynger seg langs kysten for det meste i flate partier. Strekningen er en av de mest populære kyststistrekningene i landet. Vi anbefaler at når du starter i Horten at strekningen starter fra Marinemuseet og Karljohansvern. Da får du med deg et herlig miljø og kan sykle langs kanalen som er omgitt av enorme løvtrær."


Så mye å se underveis

Åsgårdstrand ligger bare knappe milen syd for Horten sentrum. Veien er tydelig merket og går stort sett gjennom skog og hei. Det er ikke langt. Oppoverbakkene glimrer med sitt fravær, og det er mye å se på underveis.

Turperle

Også for over 100 år siden

Maler Hans Heyerdahl malte kyststien i Åsgårdstrand så fint i 1890. Landeveien er navnet på maleriet.

"Vel fremme i Åsgårdstrand kan familien oppleve inntrykk som selveste Munch i sin tid fikk oppleve, og som i stor grad inspirerte hans kunst."

Etter et par kilometer pã sykkelsetet langs Oslofjorden kommer vi til Borrehaugene, Nordens største samling av gravhauger fra vikingtiden. De ni storhaugene troner fortsatt majestetisk i landskapet. Man kan ha piknik under et eiketre, eller ta en kopp kaffe og se utstillingen på Midgard historisk senter.


Midgard Vikingsenter i Borre har som hovedmål å skape og formidle kunnskap om vikingtid i Vestfold. På senteret kan du oppleve vikingtiden. Bare et par hundre meter bortenfor Midgard historisk senter kan du oppleve den fantastiske festsalen; Gildehallen.

  Den siste delen av kyststien går gjennom Fjugstad naturreservat, med Skandinavias største askeskog.

Vel fremme i Åsgårdstrand kan familien oppleve inntrykk som selveste Munch i sin tid fikk oppleve, og som i stor grad inspirerte hans kunst. I Åsgårdstrand ser du raskt at det er de hvitmalte hus som dominerer, ofte omkranset av hvite havegjerder. Bygningene klynger seg sørlandstett til hverandre. Åsgårdstrand er Horten kommunes minste og eldste by, og ble grunnlagt for ca. 450 år siden på grunnlag av trelast og skipsbygging. Men først på midten av 1800-tallet begynte passasjerbåtene mellom Kristiania og Vestfoldbyene å besøke Åsgårdstrand, noe som gjorde byen til en populær bade- og ferieby. Åsgårdstrand ble etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her.

Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere.

Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. Et kjærlighetsforhold til en tre år eldre gift kvinne fra Åsgårdstrand resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i begynnelsen av 1890-tallet. Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. Selv var Edvard ofte syk i barneårene. Han led av kronisk astmatisk bronkitt og hadde alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber. Dette gikk ut over skolegangen, for spesielt om vinteren måtte han i lange perioder holde seg innendørs.