KOSTER

Sveriges vakreste øyrike

I havet vest for Strømstad ligger det et fantastisk øyrike med hundretalls øyer, holmer, og skjær – vi snakker om de særegne og granittgråe Kosterøyene, eller Kosteröarna. Kjent og kjært feriested for mange nordmenn er dette øyriket, ta en tur ut til Koster med Kosterfergene fra Strømstad, så forstår du hvorfor.

Som en av Sveriges mest solrike steder i kombinasjon med fantastiske sandstrender og fine granittklipper har gjort øyene til et attraktivt besøksmål og et eldorado for kunstnere, naturinteresserte, dykkere og båtfolk.

Turister, hyttefolk, og badegjester fraktes ut til øyriket med Kosterfergene fra Strømstad.

Koster sett fra sykkelsetet

Som en av Sveriges mest solrike steder i kombinasjon med fantastiske sandstrender og fine granittklipper har gjort øyene til et attraktivt besøksmål og et eldorado for kunstnere, naturinteresserte, dykkere og båtfolk.

Sykkelen er din beste venn på bilfrie Koster. Høsten på Koster egener seg godt til å bli kjent med øyriket fra sykkelsetet.


Ta med sykkelen, spesielt Sydkoster egner seg godt fra sykkelsetet. Nordkoster har et mer karrig og røft landskap, her finnes mange flotte turer til fots. Utenfor øyene finnes Sveriges største selkoloni og Sveriges vestligste fyrstasjon, Ursholmen.

Kosters unike natur og kystkultur

I mange hundre år har befolkningen på Koster arbeidet med jordbruk og kultivert jorden og skogen til et kulturlandskap med åkrer, enger, utmarker, skog, og bebyggelse. Med sin beliggenhet som forgård til Skagerrak har også fiske og fangst vært en betydelig virksomhet i flere hundre år.

Faktisk helt siden 1600-tallet har det vært blitt fisket aktivt etter hummer her for matauk, og senere ble hummeren en svært ettertraktet eksportvare til Holland, Belgia og andre europeiske land.


På midten av 1700-tallet kom silden i store mengder til kysten og sildefisket ble den viktigste næringen på Koster i nærmere 200 år. Fra begynnelsen av 1900-tallet startet fisket etter reker for alvor, og har siden den gang vært det viktigste fisket i Kosterhavet.Herlig natur, gamle husmannsplasser, enger med sjeldne orkidéenger, sandstrender, og solvarme svaberg - bedre blir det ikke!

VISIT SCANDINAVIA


Sommerhus i nærheten av Ekenäs på syd Koster

Det er uvisst når de første fangstmenn etablerte seg på Kosterøyene og fra når øyriket ble fast bebodd, men sikre kilder forteller om at på 1300-tallet er det beviselig at det bodde folk fast på Koster. Fra slutten av 1300-tallet finnes det opplysninger om syv gårder; Nordkoster, Långegärde, Övre Kile, Nedre Kile, Röd, Brevik og Kyrkosund. Koster var på denne tiden tilhørende den sydøstlige delen av Norge og Koster var under Grimsø Kloster i Skien. Det ble betalt skatt i form av jordbruksprodukter fra Koster til Grimsø Kloster.

Øyenes beliggenhet betyr milde vintre og solrike varme somre. "Solen lyser över Koster" er et gammelt uttrykk som det finnes godt hold i. I tillegg til vennlig klima er jordsmonnet her svært kalkrikt og dette resulterer i en artsrik flora.


Ingen andre steder i Bohuslän kan vise til så store orkidéenger som på Sydkoster. Øyriket har mange sjeldne planter og mange av vekstene finnes kun på Koster, og Koster er blant Sveriges mest artsrike områder.


Få andre steder i Skandinavia kan vise til så store orkidéenger som på Sydkoster. Orkidéen på bildet nedenfor heter "Jomfru Marias nøkler".

VISIT SCANDINAVIA


Kosterhavet Nationalpark

Øyriket Koster har et rikt dyreliv. Mange blir nok overrasket over å se den store selbestanden her. Store grupper av sel sees oftest ved skjærene og holmene sydvest for Sydkoster. Rådyr, hare, og rev er også i et stort antall Koster. Sjøfuglene er rikt representert, det samme er trekkfugler, og de benytter Kosterøyene som "flyplass" som første stopp ankomst Skandinavia fra Europa på våren, eller som siste stoppested på høsten før ferden går over Skagerrak og ned til kontinentet.

Kosterhavet Nationalpark er en nasjonalpark utenfor Bohusläns kyst i Sverige, og rommer et unikt økosystem med 12 000 arter (omtrent halvparten på land og andre halvpart i havet). For å bevare og sikre det sårbare marine livet i Kosterhavet og den unike naturen på Kosterøyene, så ble Kosterhavets Nationalpark innviet i 2009. Nasjonalparken dekker 38 878 hektar rundt Koster-øyenes skjærgård langs Strømstad og Tanum kommuner i Västra Götalands län. Parken grenser til Ytre Hvaler nasjonalpark på den norske siden. Skjærgården skilles fra fastlandet av Kosterfjorden, en 247 m dyp renne som står i forbindelse med Norskerenna.

Utenfor Kosterøyene er det selene som regjerer, og dette er Sveriges største koloni med sel. I samme område ligger Sveriges vestligste fyr på Ursholmen, de to fyrene skimtes så vidt det er helt bakerst i bildet.

Foto: Kjell Holmner

Dette er Koster

Koster er en svensk øygruppe én mil vest for Strömstad. 4 km² store Nordkoster har rundt 60 fastboende, mens Sydkoster på 8 km² har rundt 240. Rundt disse øyene ligger en rekke mindre, ubebodde holmer og skjær. Øyene er det vestligste sted med fast bosetting i Sverige. Dessuten er øyene populære feriesteder, og antallet beboere øker til det tidobbelte om sommeren. En stor del av turistene kommer fra Norge. Øyene har også gjort seg kjente for båttypen kosterbåten, som er en spissgatter.

Gjestehavner finnes i Kostersundet på Nordkoster og i Vettnet. Ekenäs tar i mot flest gjestende båter på Sydkoster. Kyrkosund og Brevik er mindre gjestehavner med færre gjesteplasser.


Koster har daglig kollektivtrafikk med båter til Strømstad. Båtene ankommer Västre Bryggan og Vettnet på Nordkoster, samt Långärde, Ekenäs og Kilesand på Sydkoster.

Koster føles godt! Med sykkel når du over så mange flere av øyas skatter og severdigheter.

Sykkel er et dominerende framkomstmiddel. Ved alle tre fergestedene på Sydkoster er det sykkelutleie. Golfbiler og segway er andre framkomstmidler til leie.

Skandinaviske sommernetter er beundret verden over, og Koster er intet unntak.

Geografi

Koster er skilt fra fastlandet av Kosterfjorden, som er det dypeste havområdet langs Sveriges vestkyst, med over 300 meter dyp. Store deler av øyene har siden 1984 vært naturreservat, mens deler av Sydkoster og småøyene rundt siden 2009 en del av den primært undersjøiske nasjonalparken Kosterhavet, som er nesten 400 km² stor og fortsetter på norsk side under navnet Ytre Hvaler. Kosterhavet nasjonalpark har 6 000 marine arter, hvorav 300 ikke er funnet noe annet sted i Sverige. Nasjonalparken strekker seg i havområder nesten ned til Grebbestad i Tanum. For å beskytte de unike artene er jakt forbudt, og ild kan bare gjøres opp på anviste plasser. Avstanden fra Nordkoster til Hvalers hovedstad Skjærhalden er bare på en drøy mil.

Det er heller ikke mer enn 7 mil over til Telemark og den andre enden av Oslofjorden. Fjellene i Telemark kan på en god dag sees fra Kosterbonden (59 meter over havet) og Valfjäll (45 meter over havet), Nordkoster og Sydkosters høyeste åser. Det to kilometer lange Kostersundet skiller Nordkoster og Sydkoster fra hverandre. Sundet er 100-300 meter bredt og 5-7 meter dypt, og kan fra 2003 krysses med en kabelferge.


Mens Nordkoster er en ganske karrig øy med mye busker, har Sydkoster åkere og store skoger som har vokst til de siste 100 årene. Utover Nordkoster og Sydkoster er de viktigste øyene Ursholmen (Sveriges vestligste bebygde sted) og Ramsö (befolket fram til 1990-tallet). Veiene er i hovedsak gruslagt, med unntak av veiene fra butikken midt på Sydkoster. Fra butikken er det 2 km til Kostersundet i vest og Ekenäs i øst, og 3 km til Kyrkosund i syd.

Skjærgårdsidyll

Aktiviteter og fasiliteter


Naturrum er besøkssenteret til Kosterhavet Nationalpark. Her får du informasjon om nasjonalparken, se akvarium, tips og råd om å få det beste ut av oppholdet på Koster.


Av andre attraksjoner og fasiliteter som er verdt å få med seg; kyststier, sykkelutleie, minigolf, campingplass. Dusj og toaletter finner du i gjestehavnene. Sommerstid er det to dagligvarebutikker som holder åpent, den på Sydkoster holder åpent året rundt. Kiosker, interiør- og håndverksbutikker, restauranter og spisesteder finner du også i øyriket, men de fleste holder altså åpent kun i sommerhalvåret.


Source: Wikipedia, Kosterhavet National Park, and the book, Bohuslän, from Bilda Forlag.


Kajakkpadlere utforsker arkipelet Koster, så langt nord man kommer i Sverige til Norges riksgrense til havs.

Hotels, Summer House, Cabin, Cottage, Resorts, Bed & Breakfast...

Accommodation

Enter your dates and choose out of 930 properties!