Øyhopping i indre Oslofjord
Feriefølelsen er bare 600 meter unna!
Skal du være i Oslo i sommerstid, er den herlige frifølelsen aldri langt unna! Øyene i Oslofjorden byr på badliv, severdigheter og vakker natur. Det er ikke sommer hele året, men naturopplevelsene er minst like flotte, og det samme med turmuligheter selv om badetemperaturen frister bare de tøffeste.
Tekst av Jenny Duesund (NRK), for ut.no
– Dra ut til en øyene, særlig en øy du ikke har vært på før, oppfordrer Trude H. Olsen i Bymiljøetaten Oslo kommune.
Bymiljøetaten har laget en egen turguide for øyene i Oslofjorden, ta den med deg på tur! Også Oslofjordens Friluftsråd har tips til øyhopping og andre opplevelser i Oslofjorden.

Øyhopping kan du ha glede av i alle sesonger. Øyene ligger der og venter, bare noen få minutters båttur fra Aker Brygge. Fotograf: Kristin Westbye
Øyene som blir besøkt av rutebåter
Med vanlig billett fra Ruter eller med Oslo Pass kan du hoppe av og på alle båtene som går mellom Aker Brygge/Rådhuskaia, Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen og Langøyene.
Båt til øyene:
Rådhuskaia - Bygdøy
Rådhuskaia - Hovedøya - Lindøya vest - Nakholmen
Rådhuskaia - Bleikøya - Gressholmen - Lindøya øst - Hovedøya
Rådhuskaia - Langøyene (kun i skolens sommerferie)
Sjekk rutetider på ruter.no. Til Rådhusplassen og Aker Brygge kan
du gå eller ta buss nr 12, 30, 54, 150, og 31 samt trikk nr 12


Finn din øyfavoritt
Fergen til Hovedøya, Gressholmen og Langøyene blir ofte fort fulle, men det finnes flere øyer. Alle har fine badestrender, så her er det bare å utforske til du finner din øy-favoritt!
Siden de fleste øyene er vernet som naturreservater og lignende er det en god huskeregel å la naturen være i fred – både fugler, trær og blomster.
Hovedøya: Bare 600 meter unna byen og med en fantastisk strand er Hovedøya et populært utferdsmål.
Her kan du også tusle blant sjeldne planter og gamle klosterruiner, men husk at ruinene er fredet. Skal du grille eller klatre, må du ikke gjøre dette på og ved ruinene.
Les mer om kultur- og naturopplevelser på
Hovedøya
Kloster, forsvarsverk, sjeldne planter...

Nakholmen i lav høstsol

Gressholmen-Heggholmen-Rambergøya
Gressholmen-Heggholmen-Rambergøya: Tre øyer som henger sammen. Gå av på Gressholmen og tusle videre til du finner et sted der du trives!
Gressholmen var kjent for de mange kaninene på øya, men er nå «kaninfri».
På øyene finner du mange rester av den gang da øyene var en del av Oslos «hverdagsliv»: Oslo flyhavn, landets første flyplass for rutefly (1927), Industrisamfunnet på Heggholmen og fortøyningsringer fra da Heggholmen var vinterhavn for Christiania!
Bildet av Heggholmen fyr: Heggholmen fyr med utsikt til Lindøya og Holmenkollen langt der bak

Nærmest i bildet ovenfor: De tre sammenvokste øyene; Rambergøya, Gressholmen og Heggholmen. Lindøya omtrent midt i bildet, og vesle Nakholmen til venstre midt i bildet. Lenger bak ser du Bygdøy, og bakerst i bildet landskap fra Bærum.
Langøyene:
Langøyene var søppelplass frem til 1949, men ble dekket med sand for å bli et nytt badeparadis for osloborgerne.
Her er det lov å telte, men husk at skal du ligge mer enn to netter på et sted må du registrere deg.
Langøyene.no

Langøyene har flere flotte berghyller det er fint å hoppe fra, i tillegg kan du nyte utrolige flotte sandstrender på den sydlige siden av øya.
Som navnet forteller, består egentlig Langøyene
av to øyer. Når du går av ferga,
ligger en stor slette framfor deg. Sletta
gjemmer på store mengder søppel og
en skipskirkegård. For ca. 100 år siden
var sletta et sund mellom to øyer, Nordre
og Søndre Langøy.
TURGUIDE TIL ØYENE
Lindøya, Nakholmen, Bleikøya
Lindøya, Nakholmen, Bleikøya: På disse øyene er det hyttefolket holder til. De er strenge restriksjoner på hyttebygging og på Lindøya er til og med hyttefargen regulert!
Siden 1933 har det på Lindøya ikke vært lov å ha annet enn rød, gul eller grønn hytte! Vel verdt et besøk. Her er det fine turmuligheter.
Nakholmen er ganske flat. Den har 182 hytter og svært lokalpatriotiske hytteboere!
Bildet ovenfor: Bynært øyrike. Bleikøya nærmest i bildet, og Hovedøya like bak.
Bleikøya
På Bleikøya bor osloøyenes eneste fastboende, familien Guldbrandsen. På nordøstenden av øya ligger gårdsbruket som har vært bebodd av samme familie siden 1721.
Her finner du også et tidligere kystsanatorium for barn med skrofulose (tuberkulose med åpne sår). Forfatter Oskar Braaten var barnepasient her og skildrer opplevelsen i novellen «Overgivelse».
Broøyene
Kontrasten er stor når du tar av fra Mosseveien til Bekkelaget og Ormøya. Du kommer
inn i en verden av badehus, duppende båter og trevillaer.
Ormøya, Malmøya, Skilpadda og Ulvøya
Besøke Ormøya, Malmøya, Skilpadda og Ulvøya: Ta av fra Mosseveien og legg turen til en verden av badehus og trevillaer!
På Ormøya kan du vandre blandt flotte sveitservillaer fra 1860-70-tallet. Mange er godt bevart og har navn. Du finner også 600 meter vakker kyststi på den nordvestlige delen av Ormøya.
På Malmøya er store deler av strandsonen utilgjengelig, men i sør og nord er det strand- og skogsstier. Solvik camping er Oslos eneste strand og campingplass som er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede.
Solviks venner
Skilpadda/padda er nesten omringet av flytebrygge. Padda har både opplagsplasser, verksted og egen båtbutikk. Den har hele 193 ulike plantearter og toppen av øya er plantefredningsområde.
På Ulvøya finner du funkisboliger fra 1930-tallet og den populære badestranda Sydstranda.

Ulvøya midt i bildet med Mosseveien og Nordstrands landskap i bakgrunn.

Ormøya med bro over til Malmøya (til høyre).
Småøyer, og øyer sydover i indre Oslofjord
Håøya: Den største av øyene i indre Oslofjord. Her finner du tre kystledhytter du kan leie for en billig penge.
Håøya har fine stier i kupert terreng. Kanskje treffer du en firbent øyboer? Her er det godt med rådyr. Det finnes derfor også en del flått på øya, husk å sjekke og fjerne flåtten raskt.
Oscarsborg festning er en del av vår felles kulturarv, og fra å ha vært et åsted for dramatiske krigshandlinger er det nå en arena for kultur, næring og gode opplevelser. De to øyene med festningsfasilitetene er også et fint turmål. Les mer her ->
Småøyer:
Skjælholmene: Naturreservat hele nordre Skjælholmen, deler av Søndre.
Husbergøya: Kystledhytte til leie
Store Herbern: Naturreservat.Herbern er en liten øy, bare ca. 13 da, sørøst for Bygdøy i indre Oslofjord. Øya kalles også Store Herbern[1], for å skille den fra Lille Herbern like ved. Øya er mindre enn 5 meter høy, og skilt fra Bygdøy med et meget grunt sund.
Store Herbern er i sin helhet vernet som Store Herbern naturreservat, med formål å bevare et tilnærmet urørt naturområde med stor variasjon i strandvegetasjon og flere sjeldne arter.
Lille Herbern: Populært utfardssted med Oslos minste ferge og resturant.
Killingen: Privateid og eies av Killingen AS. Nærmeste nabo til Bygdøy sjøbad. Det er i dag tillatt for allmennheten å besøke øya.
TURGUIDE