La oss fortelle deg om

Midtåsen

Norges feteste overnattingssted


Rom for de store anledningene

Tekst: Randi Nørstebø/Vestfoldguide

Fotografer: Eirik Dahl/Vestfoldguide - Randi Nørstebø/Vestfoldguide


Hotelldirektør Morten Christensen vil la deg sanse det ærverdige i Anders Jahres hjem i Sandefjord. Lev litt som i Downton Abbey et døgn på det særegne hotellet.

– Midtåsen er stedet for de store anledningene, sier Morten Christensen og åpner de store hoveddørene inn til skipsrederens private hjem. Her er alt gjort i stand til et bryllup for 80 gjester.


Den ferske hotelldirektøren går tvers igjennom den historiske bygningen og slår opp dørene ut til parkanlegget; badet i sol og med Sandefjord by og Sandefjordsfjorden som et himmelblått bakteppe.

Midtåsen ble bygget i 1934 og er tegnet av datidens ledende arkitekt; Arnstein Arneberg. Huset på 1200 kvadratmeter ligger på en høyde over Sandefjord sentrum omgitt av seksti mål med park.


Perfekt for bryllup

Dette er perfekt for mottakelse til et bryllup, fortsetter Morten Christensen og viser hvordan gjestene kan geleides videre til Arneberg-salen for en bedre middag.

Morten Christensen har innlemmet Anders Jahres private praktvilla inn i sin eksklusive hotellkjede. Unike Hoteller består av fire andre hoteller i Vestfold og Telemark.


På Midtåsen ønsker Christensen å tilby kundene mer enn bare en snartur innom den historiske boligen. Hotelldirektøren vil la gjestene virkelig oppleve stedet, om så bare for noen timer.


– Det er opplevelsespakker vi skal satse på framover. Vi ønsker å få fram historien og ærverdigheten til boligen. Og vi ønsker å få Midtåsen mer bebodd, forklarer Christensen.


– Det har vært et drop in-sted en stund. Vi ønsker å ta det vekk, men å åpne mer opp for stedet når du først kommer inn, forklarer Christensen.


Hotelldirektør Morten Christensen

Pakker ut klenodier

Og det er ikke mye som er gjemt vekk for gjestene som kommer til taket av Sandefjord fremover. Klenodier fra en svunnen tid står framme til alle som vil bo der:


– Alt var jo pakket ned. Men vi har pakket opp igjen alle de flotte gjenstandene og satt de ut i huset. Blant annet kinesisk porselen fra 1600-tallet. Vi tilrettelegger for de flotte selskapene igjen, forteller konserndirektøren og legger til at det gjør at han samtidig må si nei til en del.


– Det som skal arrangeres her må stå i stil til hva vi mener huset og plassen skal brukes til. Og det er som en perfekt ramme for store markeringer, forteller Christensen og nevner eksempelvis store konsern som kan ha behov et sted for representasjon.


Alltid tilgjengelig

Telefonen ringer. Det skal den gjøre mange ganger i løpet av intervjuet. Og hotelldirektøren lar ikke mobilen ringe lenge før han svarer. Morten Christensen er ikke redd for å gjøre seg tilgjengelig. Mobilnummeret står gravert i messing på døra til hotellet.


– Sånn er det. Jeg er jo ikke en vanlig ansatt, forklarer hotellgrūnderen.


– Jeg synes bare det er så artig å få utvikle dette hotellet her og ser så mye potensiale! Hemmeligheten er å jobbe med hjertet og gi det lille ekstra, forteller konserndirektør Morten Christensen.


Han snakker ustanselig mens han går rundt i huset. Åpner dører, stryker over møbler og spesialdesignet tapet. Peker på detaljer på tak, vegger og gulv mens han forteller på inn- og utpust. Viser de ulike værelsene. Rederparets soverom. Onassis-suiten. Kongesuiten. Alle med egne bad. Alle rom rikt dekorerte.


Kontraster

– Se på dette her! Vet du hva, dette er altså bygd i 1934! Utenfor dørene har du depresjonen i Europa. I USA har du Black Monday og så bygger Anders Jahre dette! Morten Christensen nærmest småløper innover i hotellet sitt. – I Sandefjord bodde det jo ikke så mange tusen mennesker på den tiden. Så dette bygget var veldig storslått. Jeg tar gjestene med meg rundt og viser de gjenstander som egentlig burde stått i monter på museum. Her er det så fantastiskNydelige detaljer og kunst i taket. Fra biblioteket i annen etasje.

"Vi serverer ikke bare mat og drikke. Jeg tar nesten alle gruppene med meg på en omvisning slik at de får et innblikk i stedet de er, forteller han og slår ut med armene: Her skal du få være en del av dette historiske!


Ikke for det; det skal ikke stå på maten heller! Hotellene har til sammen atten kokker som jobber sammen, slik at de kan holde kontinuitet og kvalitet oppe på alle hotellene i kjeden.– Vi bruker mye energi på maten. For ikke å snakke om vinen."


- Morten Christensen

Lei deg inn


Hele bygget disponibelt til dere

Det er nå mulig for den som ønsker å leie Midtåsen. – Du leier da hele bygget og har alt til rådighet. Du lever som Anders Jahre eller som i Downton Abbey, om du vil. Du kan kle deg opp til middag, og bli med ned i kjelleren og velge deg den vinen du vil ha.

Er dere for eksempel fire par, blir ikke prisen høyere enn en suite på et hvilket som helst annet hotell ville kostet. Men her får du historie i alle vegger, frister Christensen.


– Dere velger hvor dere skal spise og hva dere skal spise så det vil være en veldig eksklusiv opplevelse, forteller Christensen som har mange ideer om hvordan han drømmer om å utvikle konsepthotellet:

– For eksempel hadde det vært moro å hente gjester på Torp i Rolls Royce. Vi kunne hatt en butler, kanskje. Og så hadde det vært moro å gjøre noe spesielt på nyttårsaften, forteller han mens han farer gjennom rommene.

Vinkjelleren

Kjeller

I kjelleren kan man fortsatt lukte sigar og gammel portvin. Hvelvet står også der det sto opprinnelig, men nå er det tomt for verdisaker. Nede i kjelleren er det to stemningsfulle rom. Her finner du vinkjelleren og bodega. Rommet bodega ble antagelig benyttet som forlystelsessted, og hvor feiring av kontrakter ble markert, gjerne sammen med kunder og samarbeidspartnere. Ved valg av vin til middag kan man være med ned i vikjellern og velge noen av de 1.500 flaskene som er der. Av og til arrangeres det også foredrag og vinsmaking i vinkjelleren.

Hus i godt hold

– Det er så mye sjel og historie og sus i veggene her.
Det er så mye detaljer. Huset vokser og vokser jo mer
du kan om det. Det er en så spennende pakke, sier
Morten Christensen og understreker hvor glad han
er for å få lov til å ta del i dette og få være i disse omgivelsene.

– Husk at Midtåsen var et sentrum på 30- og 40-tallet. Når Aristoteles Onassis frekventerte her var han verdens rikeste mann. Alle Europas kongehus var innom her. Midtåsen var omspunnet med mystikk og ingen i Sandefjord som ikke jobbet i tjenerskapet kunne nærme seg dette på den tiden.

Rommene er i dag veldig intakte og i godt hold. Det var god kvalitet da det ble bygd og det har jo vært et privat hjem for kun to personer, pluss ansatte. Så det er veldig godt hold på huset. Bess Jahre bodde jo i huset helt fram til 2006, slik hun ønsket, forteller hotelldirektør Morten Christensen.


Boligen er 1200 kvadratmeter stor, men for Anders Jahre var det viktig at den også skulle fungere som et hjem. Bortsett fra Arnebergsalen, som ble påbygget i 1950-årene, så er alle rommene derfor relativt små og intimt innredet.


Hotelldirektøren informerer

Anders Jahre var kjent for sin stilsikre smak og både den trefløyede bygningen med relieffer og hageanlegget med sine fontener og skulpturer forteller om en sikker og personlig smak. Dette er noe av det du får råde over om du har lyst til å leie Midtåsen for en dag eller to:

Middag for to, eller selskapsmiddag

Dette er Midtåsen


Første etasje i den enorme boligen inneholder blant annet: 80 kvm garderobe, vinkjeller og vinstue samt 300 kvm entre, hall, spisestue, salong, røykerom, bibliotek, kjøkken og anretning.


I annen etasje finner vi hall, gang, påkledningsværelse, soverom, gjesterom (med bad til alt), strykerom, pikeværelse, stue og dusjbad.


Gjestefløyen mot nord inneholder blant annet stue, gang, to gjesterom, suite med stue, soverom, forværelse og selvfølgelig flere bad og toaletter.


Sidefløyen mot øst rommer den berømte Arnebergsalen på 135 kvm.


Adresse: Midtåsveien 2A, 3226 Sandefjord.

Tjue minutters gåtur fra Sandefjord stasjon.

60 mål parkanlegg, åpent for alle.

Skulpturparken er åpen

kl 1000-1900 1. april - 30. september.

kl 1000-1800 1. oktober - 31. mars


De fleste av rommene har de klassiske sminkebordene som var så vanlig på soverom i fordums tider.

...og glem ikke hagen, parken, og skulpturpaviljongen

Huset ligger på en høyde langs en terrassert akse mot Sandefjordsfjorden. På baksiden av huset finner vi trappeanlegget med skulpturer, gamle eiketrær og flotte planter. Hageanlegget omfatter hele 60 mål med parkanlegg og flott natur, og er tilgjengelig for allmennheten. Et unikt sted for sommerarrangementer. Hovedbygningen og parkanlegg er fredet.


I Juni 2009 åpnet Knut Steens paviljong og skulpturpark på Midtåsen. Her finner vi 16 av kunstnerens verker samlet. Tolv marmorskulpturer finnes inne i paviljongen, mens fire skulpturer i bronse er plassert rundt i landskapet.

Kilde
: Dagbladet, Wikipedia, Aftenposten; Sandefjords Blad, Unike Hoteller

Anders Jahre

Anders Jahre 1891-1982

Anders Jahre var en norsk skips- og hvalfangstreder. Han var utdannet jurist og jobbet som overrettssakfører i Sandefjord i årene 1916–28.

Jahre begynte allerede i 1918 å interessere seg for hvalfangst og gikk i spissen for å opprette flytende hvalkokerier. Jahre var den første til å bygge store kokerier med rasjonalisert drift. I 1928 grunnla han rederiet Anders Jahre, og i årene 1929–30 stiftet han seks hvalfangstselskapet. Jahre var også foregangsmann når det gjaldt foredling av hval- og spermolje.

I 1930-årene startet han oljeraffineriet Sandar fabrikker og Jahres kjemiske fabrikker. Disse ble i 1963 sammensluttet til Jahres Fabrikker A/S (overtatt av Norsk Hydro 1988).

Jahre var i en årrekke styreformann for Aksjeselskapet Kosmos samt flere skipsaksjeselskaper. Han opprettet i 1953 Anders Jahres Fond til vitenskapens fremme, og i 1966 Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Anders Jahre ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1961 og ved Lunds universitet i 1963.


Etter Jahres død var det i lang tid strid om rederens utenlandsformue, som Jahre selv hele tiden hadde benektet eksistensen av. Det kom frem opplysninger som tydet på at tidligere medarbeidere av Jahre hadde deltatt i å skjule formuen. Den norske stat reiste i 1984 et skattekrav mot Jahre-boet. I 2002 vant staten delvis fram med noen av kravene, og deler av formuen ble tilbakeført fra Caymanøyene. Saken ble endelig avsluttet i 2012.
Kilde: Store norske leksikon, snl.no og Wikipedia.


FLK «Kosmos», Anders Jahres første hvalkokeri, overlevert i 1929, senket av tysk hjelpekrysser i 1940 Foto: Anders Beer Wilse (1865 - 1949)

Anders Jahre. Fotograf ukjent.


Les om Sandefjords hvalfangsteventyr i

Sør-Atlanteren

Sør-Georgia -Velkommen til en av klodens mest spektakulære

og avsidesliggende områderKnappen nedenfor er annnonse