Artikkel

Vikingskipene alle vil se

Tekst: Maria Metaxenioy/Vestfoldguide | 10 minutters lesing


Vikingskipene er Norges kjæreste nasjonalskatter og sterkeste kulturminne. Ofte er det slik at de utenlandske turistene som besøker Norge er mer bevisst dette enn oss selv. Hvorfor det er slik er uvisst.

Filmen ovenfor (om du leser via desktop): YouTube-film av sjøsettingen av Saga Farmann. Fotograf: Marius Sagen

Saga Farmann - replika av Klåstadskipet. Fotograf for bildet ovenfor: Sissel Ausberg

Skynd deg i så fall med å se de vakre skipene på nært hold. Skipene er ikke bare vakre, de vitner også om vikingenes dyktige byggekunst og den imponerende kunnskapen med å skape skip som maktet å manøvrere vær og vind på alle verdens hav.


Det har tatt fire år å bygge en kopi av Klåstadskipet, som omtales som Norges fjerde vikingskip. På åpningsdagen av Tønsberg Vikingfestival i forrige uke ble skipet endelig sjøsatt. Stor festivitas på Tønsberg brygge gjorde dette til en minnerik kveld for de fremmøtte, og direktesendt tv-sending på NRK i beste sendetid.

Vikingskipene er vel kanskje Norges vikigste kulturskatt og nasjonalikon

Vi lar oss fascinere av vikingtidens skip. Vår store beundring skyldes en stolthet over hva våre forfedre maktet å få til av skipsbyggekunst, men også at skipene i tillegg til å være pene og dekorative, så var de bygget på en måte som gjorde de rustet til å manøvrere på en sjødyktig måte i røft hav, ja, på de grandiose og til tider frådende verdenshavene! Imponerende blir det også når man tenker over at dette var i en tid hvor geografikunnskapen om jordkloden ikke var så utstrakt som i vår tid. Er jordkloden flat, hva møter oss neste gang vi ankommer ukjent territorium og land?

Vi har de siste 10 årene fulgt arbeidet med byggingene av Saga Oseberg (replika av Osebergskipet, og Saga Farmann (replika av Klåstadskipet). I denne forbindelse har lagde vi to artikler om de mest kjente vikingskipene, og om byggingen av Saga Oseberg, og Saga Farmann. Artiklene har tidligere vært publisert, men i begrenset omfang og utgivelsesområde.

Nå kan du lese litt om vikingskipenes historie, og om det enestående arbeidet bak byggingene av replikaene Saga Oseberg, og Saga Farmann.

Vær så god, ha en riktig god lesestund:

La oss fortelle deg om

Vikingskipene

Norges fremste kulturarv

Artikkel om Saga Oseberg

Tekst: Maria Metaxenioy

Se for deg å stå om bord i et skip som er over 1200 år gammelt. Et skip laget for hånd, med enkle redskaper som øks og håndbor. I Tønsberg er dette faktisk mulig. Saga Oseberg er ikke mer enn fire år gammelt, men det er en eksakt kopi av det over 1000 år gamle Osebergskipet, som er funnet i Vestfold. Et ekte vikingskip, så spesielt at det får publisitet fra kjente tv-produksjoner verden over.

Det unike seilet som blir omtalt som «Verdens vakreste råseil». Fremgangsmåten for å lage seilet er en prosess i seg selv. Ullen til garnet blir laget fra spælsau – også kjent som viking-sau. Disse går fritt på enkelte av øyene i skjærgården, blant annet Færder. Foto: Ole Harald Flåthen

Et skip blir til


Det er surt og litt kaldt ute. Det er januar med duskregn, ikke akkurat det ideelle været for seiling. Når det ikke er sesong står Saga Oseberg på brygga utenfor kulturhuset i Tønsberg. Her foregår rekonstruksjonen av vikingskipene året rundt. Hittil har det blitt laget tre eksakte kopier av vikingskip funnet i Vestfold. Alt for hånd, slik de gjorde det for flere 1000 år siden.


– Vi ønsker ikke bare å lage en kopi av skipene slik andre gjør. Vi gjør det på eksakt samme måte som vikingene gjorde. Ingen modernisering eller forbedring. Dette er viktig, for å forstå historien bedre, for å vite hvordan skipene faktisk fungerte, og selvsagt fordi det er veldig interessant, forteller Ole Harald Flåten.


Ole Harald Flåten er hoved høvedsmann – ansvarlig skipper på båtlaget. Han var med på byggingen av Saga Oseberg, og er nå med på byggingen av Klåstadskipet. Det er kun tre skip i verden som er bygget slik at det er mulig å forske på, forteller han. Disse er Roar Ege i Roskilde, en båt fra 600-tallet som ligger i Sverige og Saga Oseberg i Tønsberg.