Artikkel

Slik øyloffer du i Vestfold

Av Vestfoldguide | 5 min lesing

En populær ferieform for nordmenn har i mange år vært øyhopping i Hellas. Men du trenger ikke reise så langt vekk. En flott og sjarmerende ferie for en rimelig penge får du med øyhopping fra øy til øy i Vestfold-skjærgården.

"Velger du en tur til en av øyene i sommer, så er du sikret en idyllisk tur enten du ankommer med egen båt eller med fergen ."

Med bil fra hovedstaden er du i skjærgårdsparadiset på knappe to timer. Så nær i distanse, allikevel så fjern og forskjellig i natur og miljø. Og er du allerede på feriestedet i Vestfold, er du enda nærmere. Øyhopping er noe som passer like fint for liten som for stor. Ta med familien, venner og andre kjente. I sommer kan du reise på et skikkelig eventyr!

Med øyhopping vil du oppleve øyriket og skjærgården på en spesiell måte, du får både badet og solt deg samtidig som du får kvalitetstid med deg selv og de du reiser med. Det er en spesiell måte å nyte livet på når man slapper av på stranden til lyden av bølgenes sus. Pakk sekken eller kurven med badetøy, pledd, håndkle, joggesko, et klesskift, godt drikke og mat. Det er faktisk alt du trenger til en opplevelsesrik øyhoppingsdag. Vil du være mer på farten og nå over større områder på kort tid, så er sykkelen en god venn å ta med seg ut til øyene. Ta gjerne med deg fiskestangen og.

Er du så heldig å ha egen båt på feriestedet kjenner du muligens til en del av øyene i Vestfold allerede, i hvert fall de mest lokale for deg. Men hvorfor ikke reise fra øy til øy med de koselige fergene som finnes i Vestfold-skjærgården, på en opplevelsesrik og bedagelig rundtur i skjærgården?

Hvor øyhopper man i Vestfold?

I Vestfold er det tre områder som er aktuelle med ferge:


- Helgeroa – Stokkøya og Arøyene (Store og Lille Arøya)

- Tønsberg (Fiskebrygga) – Østre Bolærne

- Nøtterøy (Tenvik) og Sandefjord (Engø) – Veierland (som ligger mellom Nøtterøy og Sandefjord)


På Helgeroa-ruten er det far og sønn som frakter gjestene til de forskjellige øyene i Langesundfjorden. På Bolærne-ruten er det «Bolærnebåten» som står for transporten, og Veierlandsfergen heter «MF Jutøya». I tillegg tar «Bolærne» gruppebestillinger til Bolærne eller andre øygrupper etter avtale, med avreise fra Tønsberg. Se vår nettside www.vestfoldguide.no for informasjon om rutetider.


Veierland

Et must av en øyhoppingsdestinasjon er den spennende og bilfrie øya Veierland, hvor gravfunn fra eldre jernalder vitner om tidlig bosetting. Fergen «MF Jutøya» frakter daglig passasjerer og gods mellom Veierland og Tenvik på Nøtterøy og Engø i Sandefjord.

Arøyene / Stokkøya

Nær Vestfolds grense til Telemark, lengst ut i Langesundsfjorden, ligger Vestfolds sydvestligste skjærgård med øyene Stokkøya, Store Arøya, Lille Arøya og Vesle Arøya. Arøyene er sammen med Stokkøya de eneste av øyene i Langesundsfjorden som ligger i Vestfold fylke og Larvik kommune.

Bolærne

Øygruppen Bolærne i Ytre Oslofjord utenfor Nøtterøy består av Vestre Bolærne, Mellom Bolærne og Østre Bolærne, i tillegg til noen mindre øyer, holmer og skjær. Bosetningen på Bolærne går tilbake til 1600-tallet. Mesteparten av Bolærne er i dag en del av Færder nasjonalpark.