Sommer 2018

info + Munch

Kun 1 drøy time fra Oslo Sentrum

GUIDE ÅSGÅRDSTRAND

VESTFOLDS
RIVIERA

Munchs ferieparadis og strandperler på en snor

Herlige Åsgårdstrand er akkurat det du forbinder med skandinavisk sommer på sitt beste; ferie- og badeby med nydelige sandstrender, koselige og smale gater med hvite trehus med frodige hager omringet av stakittgjerder, og det fineste lyset som har bergtatt så mange kunstnerer oppgjennom tidene, blant annet Edvard Munch som både ferierte, bodde, og arbeidet her i mange år - ja, faktisk så er flere av hans mest kjente malerier ble malt her under lindetrærne ved Oslofjordens bredd.

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn på Oslofjordens vestside. Slike kystsamfunn som Åsgårdstrand oppsto fordi seilskipsfarten hadde behov for lett tilgjengelige havner utenfor byenes trangere farvann. Åsgårdstrand var fra begynnelsen på 1800-tallet en viktig utskipshavn av trelast. Spesielt nederlendere dominerte seilskuteskipene. Handelen stagnerte med seilskutetidas slutt, men en ny æra preget av kunstnere og badegjester tok over på slutten av 1800-tallet.


Åsgårdstrand har lange tradisjoner som et populært ferie- og badested. Badebåter fra hovedstaden begynte med rutebåter som fraktet badehungrige til Vestfoldbyene og slik oppdaget mange Åsgårdstrands sandstrender. Siden 1920-årene har sommergjester vært med på å prege byen. Både dronning Juliana av Nederland, den italienske tenoren Formici, samt prominente gjester fra hovedstaden og andre velbemidlede valfartet til et av de fire hotellene i den idylliske sommerbyen hver sommer.

Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende. I 2010 ble Åsgårdstrand offisielt en by.


Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området. Brostein gir kaiområdet et spesielt preg. I 2007 ble Åsgårdstrand klassifisert som turistby fordi antallet tilreisende og besøkende er så høyt i forhold til fastboende. Sommergjester er i stor grad med på å prege atmosfæren i byen.

Kunstnerbyen

Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand, der i blant ”Pikene på broen” i 1902. Det har vært mange kjente kunstnere i Åsgårdstrand, og i første rekke malere. Stedet ble etterhvert kjent som sentrum for kunstnere og siden 1880-årene har en rekke kunstnere malt i Åsgårdstrand, blant dem verdensnavn som Christian Krohg og Hans Heyerdahl, i tillegg til Edvard Munch som allerede nevnt.

I sentrum finner vi flere gallerier, og mange kunstnere har sommeratelierene sine her. Stedet er kjent for sitt særegne lys som kan minne litt om det unike lyset på Skagen. Kunstnere dro enten til Skagen eller Åsgårdstrand for å kunne male dette spesielle lyset.


Åsgårdstrand ble på slutten av 1800-tallet etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her. I dag er Åsgårdstrand fortsatt attraktivt som sted for både inspirasjon og arbeidssted for alle kunstnere som har bosatt seg i byen.


De 3 bildene ovenfor viser kunstner Nina Hovde og galleriet hennes som ligger omtrent midt mellom torvet og Munchs Café.


De to bildene ovenfor: Keramiker Anne Kristine Mjelva driver «Galleri Smalgangen». Hun kjøpte sin første dreieskive i 1982, og har siden drivet med keramikk. I første etasje i «Galleri Smalgangen» er det kunst- og håndverkutsalg, med produkter som Mjelva og hennes datter Ingrid K. Lund har laget. Galleri Smalgangen er lokalisert på andre siden av gaten for nevnte Nina Hovde.


Siste halvdel av 1880-årene ble Åsgårdstrand beskrevet som Norges svar på Skagen. På 1880-og 90-tallet finner vi navn som: Hans Heyerdahl, Karl Uchermann, Oda Krogh, Christian Krogh, Fritz Thaulow, Edvard Diriks, Kitty Kielland, Jan Ekenæs, og Even Ulving. Maleriet ovenfor er “Utsikt fra Åsgårdstrand”, av Hans Heyerdahl.

La oss fortelle litt om

Edvard Munch

Tiden hans i Åsgårdstrand

Det lar seg ikke gjøre å fortelle om Edvard Munch uten å komme inn på hans tid i Åsgårdstrand. På samme måte kan man ikke omtale Åsgårdstrand uten å vie vår store kunstner Munch oppmerksomhet. Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand med motiv fra Åsgårdstrand.


Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere. Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. Et kjærlighetsforhold til en tre år eldre gift kvinne fra Åsgårdstrand resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i begynnelsen av 1890-tallet.

Edvard Munch: «Sommer i hagen», («Linde-frisen») 1904. Den dag i dag er det fortsatt lindetrær som dominerer Munch-parken.

I 1898 kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet. I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. På denne tiden i Åsgårdstrand besto dette området av fattige familier. Mannen i huset var gjerne fisker og husene små med trang plass til alle familiemedlemmene. Edvard Munch var helt bevisst ved å velge å bosette deg i dette miljøet. Han følte han kunne løre mer av livet samt skildre mer realisme i sine malerier ved å bo i dette miljøet.


I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der. Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. Selv var Edvard ofte syk i barneårene. Han led av kronisk astmatisk bronkitt og hadde alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber. Dette gikk ut over skolegangen, for spesielt om vinteren måtte han i lange perioder holde seg innendørs.

Munch-inspirasjoner

De 4 bildene samlet: Stjernehimmel av Munch (venstre). Kiøsterudgården (nest til venstre). Åsgårdstrand i 1922 med Kiøsterudgården til venstre i bildet og Grand Hotel til høyre i bildet, akkurat der hvor dagens hotell ligger (nest til høyre). Åsgårdstrand i 2017 (høyre).


I det gamle Grand Hotel var Munch på dans med Milly Thaulow. Varme av dansen trekker de inn i et siderom, åpner vinduet - og tar inn stjernehimmelen og sommernatten sammen.


Det knytter seg ingen spesiell historie til eiendommen Kiøsterudgården. Men Edvard Munchs mange versjoner av "Pikene på bryggen" og "Damene på bryggen" har gjort hovedhuset til et av Norges mest kjente. Man mener at eiendommen ble bebygget i 1780-årene


Spisesteder

I Åsgårdstrand finner vi en rekke innbydende restauranter og kafeer. Åsgårdstrand Kafé er lokalisert i det røde og karakteristiske huset midt på det sentrale torvet i byen.

Kaféen som blir drevet av Lisbet Tollefsrud, har en fantastisk beliggenhet der den ligger midt i hjertet av byen med flott utsikt over Oslofjorden samt at de fleste veier ut herfra leder enten bort til Munchs hus, kyststien, stranden, hotellet, Munchs Café, og ellers alle andre attraksjoner i Åsgårdstrand. Åsgårdstrand Kafé byr på enkel servering av mat samt deilige kaker og godt drikke.

Hvis du går opp den bratte bakken fra havnen ved siden av hotellet, og tar til venstre på toppen, beveger du deg inn i et typisk Åsgårdstrand-strøk med stakittgjerder og hvitmalte hus. Her ligger Frantzens Konditori med bakgårdskafe vegg i vegg med koselige Munchs Café. Her kan du prøve den lokale og tradisjonelle favoritten krabbelurer. En krabbelure er en rundt smultbakst, som minner om smultring.


Kafeen er en krysning mellom konditori og restaurant. Fiskesuppen her kan anbefales på det varmeste. Og i Åsgårdstrands eneste pub Naustet har det vært liv i mange år. Kom innom og kjenn på den lokale atmosfæren.


Grand Restaurant har et godt kjøkken, et rikholdig utvalg av viner og har alle skjenkerettigheter. Restauranten ligger i tilknytning til hotellets bar, og har panoramautsikt over Oslofjorden. Det er et stort dansegulv og egen scene for orkester. I sommermånedene åpnes terrassen, hvor de har uteservering. For noen dager siden åpnet Grand Brygge som er hotellets restaurant og uteservering på ytterste brygge i Åsgårdstrands gjestehavn. Se bilder av Grand Restaurant her ->Trattoria Mediterranea Da Gigi

Italiensk


Trattoria Mediterranea Da Gigi Rådhuset er det nyeste innslaget på restauranthimmelen i Åsgårdstrand. Dette er en herlig italiensk restaurant som også har diverse innslag fra Hellas, Baskerland, og diverse steder i Middelhavet. God mat, nydelig italiensk is og et flott sommerkonsertprogram gjorde at Da Gigi ble en suksess sommer 2017. Vi ser fram til italiens sommer i i Åsgårdstrand også i år.På neste side kan du lese om Norges mest populære kyststistrekning - >