Vi så lyset i Åsgårdstrand

"Lyset i Åsgårdstrand" trekkes stadig frem som en av hovedattraksjonene når Åsgårdstrand blir omtalt som fristende besøksdestinasjon eller som forklaring på hvorfor store kunstnere har utøvd store deler av sitt virke i "den hvite by ved Oslofjorden".

Vi har ofte tenkt på dette magiske lyset når vi selv har besøkt Åsgårdstrand med jevne mellomrom de siste årene og fundert om det er den østvendte beliggenheten og landskapet omkring som er med på å skape dette flotte lyset, eller om det bare faktisk er en myte eller klisjé som har levd i beste velgående i over 100 år?

Klassisk motiv fra Åsgårdstrand

Bli bedre kjent med Åsgårdstrand

For å bli bedre kjent med Åsgårdstrand bestemte vi oss for å tilbringe 48 sammenhengende sommertimer med bare å nyte det byen og naturen kunne by på. Vi innrømmer at vi festet ingen lit til at et så spesielt vakkert lys var forbeholdt kun Åsgårdstrand, og at dette lyset ikke fantes andre steder langs Oslofjorden.

Hvitt i oransje glød

Den siste kvelden i Åsgårdstrand bredte det seg et utrolig flott lys på fjordhimmelen og som farget den hvite byen i en oransje glød. Tilfeldig eller ei, vi så et fantastisk kveldslys den 12. juli 2017. Dette flotte lyset kunne vi sikkert finne andre steder langs Oslofjorden på samme tidspunkt, men la nå det være

Ett er i hvert fall sikkert; Åsgårdstrand er et usedvanlig vakkert sted hvor ullike lysstemninger kan betraktes fra tid til annen. Det kan for eksempel være morgenlyset over fjorden, solgangsbrisen på ettermiddagen som farger Oslofjorden i lyssterkt sølv, lyse sommerkvelder, blåe skumringstimer vinterstid, eller måneskinnsnatt over kyststien.

Du vil ikke tro det før du har sett det selv.


Åsgårdstrand har lange tradisjoner som et populært ferie- og badested. Siden 1920-årene har sommergjester vært med på å prege byen. Både dronning Juliana av Nederland, den italienske tenoren Formici, samt prominente gjester fra hovedstaden og andre velbemidlede valfartet til hotellet i den idylliske sommerbyen hver sommer. Høsten 2017 overtok Unike Hoteller hotellet som inntil da eksisterte som ett av hotellene i hotellkjeden Thon Hotels.


Store deler av hotellet har blitt fornyet med spennende interiør, design, møbler og kule kunstverk preger veggene. Navnet er nå Grand Hotel, som også var det opprinnelige navnet på hotellet. Denne fornyelsen sammen med kvalitet på service overfor gjestene er med på å ta tilbake den ærverdige hotellfølelsen som regjerte i Åsgårdstrand i gamle dager.


Se bilder fra hotellet, og les mer om Åsgårdstrand på de neste sidene ->

VESTFOLDGUIDE