Turforslag

FOLEHAVNA
- Sandefjords
utpost

Foto: Eirik Dahl / Vestfoldguide | 3 min lesing

Folehavna er et herlig friområde som passer utmerket for turgåing, bading, eller bare for å nyte utsikten til Skagerrak. De fascinerende formasjonene på svabergene her ute, er noe du absolutt bør få med deg når du først er her ute. Formasjonene og jettegrytene har blitt slik av istidens skuring av is og grus.

Det er de små ting som gjør naturen stor - Folehavna er et flott turmål året rundt

Folehavna ligger på Vesterøya i Sandefjord og det er bare å følge hovedveien ut så langt den går. Til slutt ender du opp på p-plass og herfra er det omtrent 20 minutter å gå i rask gange. Folehavna er egentlig bare det riktige navnet i folkemunnet. Folehavna som egentlig er navnet på bukta med sandstrand, ut mot Sandefjordsfjorden. Denne sandstranden passerer du på kyststien omtrent 5 minutter før det endelige målet - odden på sydenden av Vesterøya, som heter Tveitanodden. I dagens kart kalles spissen på Vesterøya for Tveitanodden. Vi velger videre her å kalle stedet for Folehavna.


Dette turområdet er svært barnevennlig med godt tilrettelagte turstier. Det er også fint å sykle her, og en del starter sykkelturen i Sandefjord sentrum og sykler ut på kyststien på Vesterøya.

Dette er stranden Folehavna.


Sykkeltur

Sykler du fra sentrum i Sandefjord kan du sykle mot Østerøya, men når du kommer innerst i Mefjorden ved afallsanlegget Kastet, så i stedet for å fortsette ut på Østerøya sykler du rett fram og forbi avfallsanlegget og dermed kommer du inn på kyststien på Vesterøya. Turen starter langs Vesterøyas østside med kupert skogssti gjennom Ormestadvika, Buerskogen, Hummelen, og Båtsdalen. Noen deler av skogsstiene mellom Hummelen og Ormestadvika er steinete, og kan være sølete dersom det nylig har regnet. Sykkel lar seg trille gjennom/rundt disse områdene.


Deretter passeres campingplassene Sjøbakken, Langeby og Vøra - langs vestsiden av Vesterøya. Turen går videre ut til Folehavna fort, det sørligste punktet på Vesterøya. Turen returnerer langs Vestsiden av Vesterøya, med kupert skogssti gjennom Holtåsen og Tangenåsen.


På vei ut til Folehavna: Etter at du har passert alle campingplassene og hvor veien skifter fra asfalt til grusvei, så hold øye etter et galleri på venstre side, verdt et besøk. Rett før galleriet på motsatt side av veien, så anbefaler vi å ta turen ned til Rørvika, en flott vik i Sandefjordsfjorden (se bildet nedenfor). Det går en sti over åker ned til Rørvika.

Som du ser på kartbeskrivelsen nedenfor så kan du gå en liten sløyfe når du er ute på Tveitanodden. Ett sted på denne sløyfen er det spesielle formasjoner på grenene på hver side av stien som er med på å danne en fascinerende lang portal/tunnel. Se vinterbildet nedenfor, men effekten er selvsagt best i den grønne årstid.

Folehavna fort

Hele den søndre delen fra en høyde ovenfor sandstranden Folehavna, og til sydligste odde på Vesterøya var en del av kystfortet Folehavna Fort. Det er i dag fortsatt mange bunkere, løpeganger, og skytestillinger her ute ved havgapet. Strategisk plassert ved innseilingen til Oslofjorden er det ikke så rart at okkupasjopnsmakten mente det var viktig at fortet la et så stort beslag på området.

Folehavna fort er et ekstysk kystfort på den sydligste delen av Vesterøya i Sandefjord kommune. Området ble beslaglagt av okkupasjonsmakten den 8. mai 1941.


Fortet, som ble kalt HKB 5/980 Vesterøen av okkupasjonsmakten, var ved krigens slutt bestykket med fire belgiske 12 cm K370(b) feltkanonermed skuddvidde på 15 000 meter, samt flere luftvern- og panservernkanoner. Det meste av skytset var krigsbytte fra tyskernes invasjoner i andre land i Europa. Selve fortet ble opprettet i mai 1941 og fungerte fram til januar 1943 som skolebatteri for hærens kystartilleri, da denne funksjonen ble flyttet til Stavern.


Anlegget hadde ellers flere tunneler i fjellet, den lengste omtrent 120 meter lang. I tillegg kommer blant annet bunkere, forlegningsbrakker, løpegraver, lyskastere, piggtrådgjerde, nærforsvarstillinger, brystvern og minefelt.


Fra fortet er det fri sikt over sjøen mot Onsøy og Hvaler i øst. Mot sør er det åpent hav, mens det i vest er sikt mot Svenner fyr og kyststrøkene av Telemark og Vestfold.


Fortet skal aldri ha vært i direkte kamp, men deltok i flere anledninger i beskytning av allierte fly. Etter krigen ble det meste av anlegget tatt over av Kystartilleriet, mens enkelte deler raskt ble frigitt. I 1957 ble Folehavna fort modernisert, og hovedskytset ble byttet ut med tre 10,5 cm kanoner montert i grube med paddeskjold.


Den militære aktiviteten ved anlegget ble lagt ned i 1993.


I begynnelsen av 2009 ble det kjent at Skifte Eiendom ønsker å gjøre ytterlige sikring av området, spesielt for å verne turgåere mot farer fra konstruksjonene Denne sikringen innebar fjerning av de fleste spor etter militær aktivitet på Vesterøya. Etter en langtrukket prosess med stort lokalt engasjement mort riving, endte det med at Skifte eiendom fikk tillatelse av Sandefjord kommune til å gjennomføre rivingen.Sikringen ble berammet til å starte 19. oktober 2009, og planlagt ferdig til 1. desember 2009. Selv med rivingen av deler av anlegget i 2009 er det ikke noe tvil i dag om at man befinner seg på kystfort.

Flere burde få opp øynene for dette turparadiset

Stavern har Rakke, Tjøme har Verdens Ende, og Sandefjord Folehavna. Bor du i eller i nærheten av Sandefjord og ennå ikke har vært på Vesterøyas sydspiss, prøv dette fantastiske svaberlandskapet før du reiser den lange turene til Verdens Ende eller Rakke. Du får minst de samme majestetiske naturopplevelsene som de andre nevnte stedene, og felles for alle tre steder er at de ligner på hverandre i landskap og alle har samme utsatte geografiske posisjon ut mot storhavet og får reale prøvelser fra vær og vind året rundt.


God tur!


KIlde: Wikpedia, Sandefjord kommune, UT.no