Kyststien i Tønsberg

Fra pulserende byliv til fredlig oase

Tenk deg om du kunne gå, sykle eller trille på en flott og tilrettelagt sti omgitt av en oase av frodig skjærgårdsnatur blandet med et stort og fuglerikt våtmarksområde. Ja, du vet slik vi ellers ser bare på naturprogrammer fra eksotiske steder på TV.


En slik kyststi finnes faktisk, i Tønsberg. Stien starter faktisk ved folkemylderet på Tønsberg Brygge.

Det offisiellle navnet på stien er Grevestien. Stien vi viser her er ikke hele Grevstien i sin fulle lengde, men viser slik vi gikk stien fra fra brygga i Tønsberg til Ilene våtmarksområde og fuglekikkertårnet og herfra som en rundtur tilbake til brygga via Slottsfjellet. Den delen av Grevestien som ble utelatt på denen turen var sløyfen innom Greveskogen og Fodeåsen. Vi anbefaler en tur inn i Greveskogen også, men tiden rakk ikke til for oss på denne turen.

V

V

Første del går langs bryggene i Tønsberg gjestehavn og det vakre havneparkområdet her. Etterhvert går vi inn i et gammelt trehusmiljø. Dette er den idylliske bydelen Nordbyen. De fleste som besøker Tønsberg går glipp av dette flotte området, selv om det ligger bare noen få hundre meter fra sentrumsgatene og brygga.

Vi fortsetter videre på stien og passerer klubbhuset til Tønsberg kajakk-klubb. I dette området er det fine strender for Stien går helt i vannkanten, og kan delvis være noe fuktig ved høyt vann og mye regn. Det er satt opp infotavler langs turen, som forteller om Ilene naturreservat. Turen går videre over en liten bro, og langs høyt sivbelte ut om den gamle husmannsplassen Holmen, som nå er Besøkssenter Våtmark Ilene. Besøkssenteret har en rekke åpne søndager med aktiviteter og vaffel/kaffesalg om våren og høsten.

Turen går videre til fugletårnet på Ilene, hvor man kan gå inn og få informasjon om de vanligste artene. Turen kan være en rundtur ved å velge gang/sykkelsti tilbake til Tønsberg, eller velge samme rute tilbake. Vi valgte her gangstien tilbake til bebyggelsen i søndre del av Slottsfjellet.

Sandlo holder til på stranden, hvor de, når de søker føde, beveger seg på en helt bestemt måte. De løper et lite stykke, stanser opp og leter etter byttet i sanden, løper et lite stykke igjen og så videre. Der spiser de insekter, krepsdyr, børsteormer og snegler, den kan nå med sitt nebb.

Det er verdt å nevne at hele strekningen fra brygga i Tønsberg via Ilene naturreservat og til foten av Slottsfjellet, så går stien i helt paddeflat landskap, det er faktisk ikke en eneste motbakke. For å komme på toppen av Slottsfjellet, så er det stigning hele veien, men ikke krevende, men de som har begrenset kondisjon eller mobilitet kan istedet velge å gå langs vannkanten tilbake til sentrum.

Noen hundre meter gjennom et boligfelt så ankommer vi foten av Slottsfjellet og vi starter med å gå opp til toppen av av det historiske fjellet. På vei opp i de landlige omgivelsen passerer vi også friluftsmuseet til Slottsfjellsmuseet som ligger lenger ned i byen. Det er fin utsikt hele veien opp og vi tenker Tønsbergenserne må føle seg heldige som har denn grønne lungen midt i byen.

Noe som gjør turen til toppen av Slottsfjellet spesiell er at vi kan se panoramautsikt over naturereservatet Ilene som vi nettopp har besøkt. På toppen av fjellet kan du komme ennå høyere opp ved å gå inn i Slottsfjellstårnet og gå opp alle trappene som fører deg til utsiktstårnet. Anbefales.

Ilene naturreservat i midten av bildet, sett fra Slottsfjellet.

En spennende tur uten støy selv om det er nært til trafikk og byliv, men ved å vandre i høyt siv får man en følelse å være langt fra by og larm. Turen kan gås med barnevogn.

Kristina av Tunsberg

På vei ned til Tønsberg sentrum fra Slottsfjellet ser vi statuen av en norsk prinsesse fra 1200-tallet. Prinsesse Kristina av Tunsberg eller jomfru Kristin Håkonsdatter (født 1234 i Bergen, død ca. 1262 i Spania), også skrevet Christina og Kristín, var datter av kong Håkon IV (Håkon 4. Håkonsson «den gamle») og hans hustru Margrete Skulesdatter. Kristina var det tredje av Håkon og Margretes i alt fire barn og en eldre søster av Magnus Lagabøte.

For å styrke de diplomatiske båndene til andre land, giftet faren Kristina bort til den spanske Don Felipe, broren til den kastiljanske kong Alfonso X (1221–1284) (av Castilla og Leon). Hun reiste fra Tønsberg i Vestfold og ankom Burgos julaften 1257. Felipe og Kristina giftet seg 31. mars 1258. De bodde i Sevilla inntil hun døde barnløs 28 år gammel. Hun ble gravlagt i et kloster i landsbyen Covarrubias nær Burgos, 240 km nord for Madrid. I 1953 ble det åpnet en sarkofag man trodde var tom. Den viste seg å inneholde et kvinnelik. Undersøkelsr viste at det var en høy kvinne, og hennes alder stemmer godt med prinsesse Kristina. Legenden forteller at prinsessa ønsket som bryllupsgave at det ble reist et kapell til ære for St. Olav i Spania. Kapellet ble aldri bygget, men i 2011 ble St. Olavskapellet åpnet i Covarrubias i forbindelse med 750-årsjubiléet for hennes avreise fra Tønsberg.


I 1978 ble en statue av Kristina reist i Covarrubias. Statuen er laget av Brit Sørensen. 24. juli samme år ble en kopi reist ved Slottsfjellet i Tønsberg. Tønsberg og Covarrubias har blitt vennskapskommuner som resultat av denne gamle forbindelsen. Kilde: Wikipedia


Reise

Tønsberg ligger sentralt til i Vesfold, omtrent midt på Vestfoldkysten. Det er meget gode transportmulighetet med tog og buss, samt Torp lufthavn i nabokommunen Sandefjord, og ikke minst fergetrafikk som krysser Oslofjorden med både Moss - Horten ferge, og Sandefjord - Strømstad.


Fyll inn hvor du vil reise fra til Tønsberg og reiseplanleggeren ordner resten for deg: