Restaurant Slippen i Fredrikstad

Tekst: Randi Nørstebø / Visit Hvaler | Illustrasjoner: Ingrid dos Santos

Så godt at gjestene slikker tallerkenen

Er det en ting du bør unne deg i sommer, så er det å gi deg selv en sjømatopplevelse på Restaurant Slippen på i Fredrikstad!

– Hovedfokuset vårt er maten! Alt er laget fra grunnen av og det skal være norsk sjømat. Vi ønsker å være restauranten for alle som er glad i god og ekte mat. Og ta gjerne med hele familien. Vi ønsker at man skal få ordentlig mat til ungene også. De liker det, forteller Ingeborg Nygaard.Fantastiske anmeldelser


Ingeborg Nygaard forteller gjerne hva hun mener er hemmeligheten bak suksessen på brygga i Fredrikstad. Siden oppstarten i 2012 har det gått bare en vei for kokken fra Arnøya i Troms. Gjestene strømmer til de historiske lokalene rett ved gangbrua over til Kråkerøy. De spiser, koser seg, og går storfornøyde hjem. Anmeldelsene er gode, og ønsker du et bord i sommer er det et godt tips å sørge for å reservere bort.


Vekst hvert år...

– I juli er det mye feriegjester. Da kan det vært lurt å reservere bord. På sommeren gjør jo folk ting på sparket. Da er det drop in stemning, tipser Ingeborg.


– Vi lager alt selv. Ting skal være ordentlig. Vi har en veldig stolthet for yrket vårt, understreker Ingeborg som sammen med mannen Tobias Gustafsson driver det hun beskriver som en restaurantdrøm:


– Vi startet opp for seks år siden og er nå snart i gang med vår sjuende sommersesong. Det har gått helt fantastisk med økning hvert eneste år. Restauranten har blitt større og mer populær enn vi kunne drømme om. Det er jo veldig hyggelig, sier hun nøkternt.


Restaurant Slippen har til enhver tid en meny som speiler sesongen. Kokkene ser på hvilke råvarer som er tilgjengelig til enhver tid, og er kreative ut i fra dette.

Selger som varmt surdeigsbrød


Tobias er kjøkkensjef, Ingeborg jobber som daglig leder. Med på laget har de 30 helårsansatte med stort og smått, ekstrahjelper og faste ansatte. I de travleste sesongene sper de på med ti ansatte til. Enn så lenge. For det er utvidelse på gang:– Vi selger surdeigsbrød i restauranten nå som er veldig populært. Det er ikke noe håndverksbakeri i Fredrikstad. Derfor ønsker vi å åpne produksjon i lokaler ved siden av restauranten og i tillegg kommer vi til å ha utsalg på Nygaardsplassen, forteller gründeren.


"Jeg har aldri vært så nære på å slikke en tallerken før. Jeg kan for skams skyld ikke gjøre det. Det er gjester på alle bordene."

Det er tid for å spise og jeg ber servitøren om råd:


– Hva anbefaler du?


– Det er vanskelig. Alt er jo så godt!

Servitøren vet virkelig ikke hva hun skal svare. Hun synes alt på menyen denne dagen er å anbefale.

– Men pannestekt uer er det vi har solgt mest av i dag. Vil du prøve det?


Jevn strøm av take away-kunder

Snart er bordet gjort i stand med pisket smør og en samling knekkebrød og vanlig brød dandert foran meg. Jeg legger merke til at en jevn strøm av gjester kommer innom restauranten kun for å handle med seg brød.


Servitøren forklarer mens hun heller i drikke:

– Bakerne kommer hit tidlig hver morgen og lager alt vi trenger av knekkebrød og surdeigsbrød. Det er veldig populært å komme innom og kjøpe. Det går an få vår fiskesuppe eller bacalao som take away også, forklarer hun.


Dette bakverket er ferskt og friskt med mye urter på. Og det er godt. Veldig, veldig godt. Snart er det helt tomt i kurven foran meg.

Fersk fisk

Ikke lenge etter kommer servitøren med det hun forteller er pannestekt uer. Fisken er helt fersk, forsikrer hun og serveres med risotto, grønnsaker og skalldyrsaus. Det ser fantastisk godt ut.


Det er fantastisk godt. Rett og slett.


Jeg har aldri vært så nære på å slikke en tallerken før. Jeg kan for skams skyld ikke gjøre det. Det er gjester på alle bordene. Stemmer surrer og glass klirrer. Bestikklyder og raske servitører svirrer mellom bordene.


Det er kun store glassvinduer mellom meg og Glomma. På veggene henger grove taustumper og bilder fra en annen tid. Den røde byferga tøffer forbi flere ganger i timen. Hvis jeg ville kunne jeg ha benyttet uteserveringen. Jeg kunne ha kommet i båt og fortøyd den på restaurantens egen brygge dersom jeg ønsket det, også.


– Det er det beste jeg har smakt, betror jeg servitøren som rydder vekk en tallerken så ren det går an å få den kun med kniv og gaffel som verktøy. Jeg forteller hva jeg hadde mest lyst til å gjøre.

– Det har jeg faktisk sett gjester gjøre, ler servitøren. – Slikke tallerkenen, altså. Men ikke si det.


Vi står foran neste umulige oppgave: Dessert.


– Hva anbefaler du, repeterer jeg.


– Alt er godt, gjentar servitøren. Men det kommer litt an på om du vil ha noe søtt eller syrlig eller…


– Syrlig!


Snart kommer agurk- og hylleblomstsorbet på naturell jogurt med hvitt sjokoladestrø over. Jeg vet bare at jeg ikke klarte å velge. Skulle jeg gi etter for lysten til å sluke maten. Smaksløkene insisterte på det. Men viljen argumenterte for at hvis jeg langsomt tok en og en skje ville desserten vare lengst mulig.


Glem terningkast. Kom deg til Slippen Restaurant og gi deg selv en unik matopplevelse!


Fakta Restaurant Slippen


Restaurant Slippen, Verkstedveien 12, 1671, Kråkerøy


Veiforklaring: Gå tjue minutter fra togstasjonen eller ti minutter fra Torvbyen kjøpesenter, over gangbrua til Kråkerøy.


Det er gode parkeringsmuligheter i området rundt Restaurant Slippen, og på restaurantens egen brygge kan du fortøye båten din.


Kåret i januar til norges beste fiske- og skalldyrrestaurant basert på det høyeste gjennomsnittet av antall reservasjoner og tilbakemeldinger på Bookatable.com.


Følg gjerne Slippen Restaurant på Facebook og Instagram.


Norges beste sjømatrestaurant har en fantastisk beliggenhet midt i Fredrikstad sentrum.